בס"ד
הורים יקרים!
שמחה "לפגוש" אתכם כאן , לשיח בנושא שהוא משימת חיינו המשותפת- חינוך הילדים.
כמובן אשמח תמיד להיפגש איתכם בביה"ס, להתיעצות וחשיבה משותפת לטובת בנכם/ בתכם תלמידינו היקרים.
שלכם, זהבי ליזרוביץ, יועצת
אהבה-א' ב' של חינוך
עיצמו עינים ונסו להעלות בדמיונכם דמות שאוהבת אתכם היום או דמות שאהבה אתכם בילדותכם-אלו תחושות עולות בתוככם ? מה הרגשתכם ומה אתם מוכנים לעשות כדי לשמר את האהבה הזאת? ..לא קל לפקוח את העינים…נעים להתרפק על המחשבות והתחושות הללו…
חיים במחיצתם של אנשים אהובים מעניקים לנו שעות יפות וזכרונות קסומים, אך יותר מכך האהבה מעניקה לנו תחושה של ערך, שיכות, עוצמה רוגע ובטחון. היכולת לאהוב את ילדינו היא מתנה שניתנה מהבורא כדי להצליח את קיום המשך הדורות , היא טבעית ובלתי מוסברת. פעמים שאהבה טבעית זו מאבדת מקיסמה, שהרי לא תמיד הילד משביע את רצון ההורה/ עומד בציפיות / מגשים את חלומות ההורה. או אז עלולה להיפגם תחושת הערך של הילד והאהבה הופכת להיות מותנית: אם תתן לי נחת, סיפוק, אם תצליח….ואם לא…
אהבה והצלחה בחינוך
כאשר אנחנו אוהבים מישהו אנחנו מוכנים להתאמץ מאד עבורו אפילו מעבר לכוחותינו. כאשר יש אהבה בין הורה לבנו , בין מחנך לתלמיד, אנחנו נראה שהילד מוכן לעשות הכל כדי לא להפסיד את האהבה. בהעדר אהבה- אין חומר דלק והחינוך הוא בלתי אפשרי. האהבה היא ה"דלק" של החינוך.
פעם , פנה מחנך אל רבו וביקש להתיעץ על בעיה של תלמיד. המורה טען שיש לו מתודה ברורה לשיפור ההתנהגות אך אין כל התקדמות. שאל אותו הרב: "אמור בכנות, האם אתה אוהב את התלמיד? " ,"לא" השיב המורה…אמר לו הרב" תנור קר אינו יכול לחמם"…
אהבה אמיתית המתדלקת את החינוך היא אהבה שאינה מותנית בהצלחה של הילד או בהענותו להגשמת משאלותינו.
אז איך מתדלקים אהבה?
"ברור שאני אוהב/ת את ילדי"…"הילדים שלי יודעים שאני אוהב/ת אותם" . כדי שילדים יחושו אהובים הם זקוקים לביטוי אהבה עפ"י צרכיהם האישיים. חשוב להבין שהביטוי החיצוני של האהבה הוא תלוי תרבות ומושפע מהמקובל בסביבה של כל אחד ואחד. גם אם מסיבה כלשהי אתם מתקשים לתת ביטוי חיצוני – מילולי או מעשי, לאהבה, אל תתיאשו . גם אם בהתחלה ההרגשה מעט מוזרה ומלאכותית עם הזמן והתרגול-" אחרי הפעולות נמשכים הלבבות".
מתרגלים אהבת חינם
– גילויים פיזיים של קרבה, הם בבחינת חמצן לנשמת ילדיכם ועפ"י רוב טבעית לנו כהורים.. עם זאת יש ילדים שנרתעים ממגע. נכבד גם אותם ונבין כי הם מבקשים לומר: אהבו אותי כמו שמתאים לי…נמצא אופנים אחרים לגלות להם את אהבתנו.
-הצהרות של אכפתיות והבעת רצון בסיסי לספק את רצון הילד ( גם אם לא תמיד נוכל לספק בפועל) "הכנתי לך היום את המרק שאתה אוהב" או: גיהצתי לך היום את החצאית הורודה, זכרתי שאת צריכה אותה"
– גם כשלא מסכימים, תמיד מקשיבים ומנסים להבין , לא מבטלים דעה / רצון, מכבדים ומגלים אמפטיה.
– השתתפות בכאב, באכזבות, . אל תמעיטו אף פעם בחשיבות של הרגשה קשה. היו אמפטיים , שיתוף הדדי ברגשות יוצרים קרבה ואהבה. ספרו להם איך אתם מתמודדים עם קשיים.
-צרו הזדמנויות לעיסוקים משותפים : משחק, בישול, קניות, הליכה משותפת או כל פעילות אחרת בה אתם נהנים ביחד.
-זכרו ארועים משמעותיים בחייהם של ילדיכם, יום הולדת, מבחן…, ציינו אותם והתיחסו אליהם .
– צחוק והומור, שמחה והארת פנים, נצלו הזדמניות להרבות בהם- הם יוצרים תחושת אהבה.
-שתפו את ילדיכם במטלות הבית באופן המותאם לגילם ויכולותיהם. העניקו להם את התחושה שהם תורמים, נחוצים ומועילים.
-נצלו הזדמניות להבעת הערכה על מאמץ, לא רק על השג. עודדו ,העצימו חוזקות, דייקו את המחמאות, אימרו שאתם גאים בהם.
-אל תתיחסו להצלחותיהם כמובן מאליו- העריכו אותם על מאמציהם .